vrijdag 22 augustus 2008

kwaaddetail from a very large ( 2 x 5 m ) piece of felt

Gisteren vroegen Yvonne en ik ons af wie uit onze omgeving nu echt lief is. Dan kom je al heel snel uit op de definitie van lief.

We zijn niet verder gekomen dan dat je dingen niet kwaad opneemt als ze niet kwaad bedoeld zijn.Maar dat heeft meer met vriendschap te maken, geloof ik.

9 opmerkingen:

Uvi zei

Ik vermoed, Yvette,
want weten doe ik niets.

Dat iedereen
de definitie van een woord
zelf invult.

Naargelang 'z'n godsvrucht en vermogen'.

Dààrom groeien er ook zoveel
misverstanden.
.

beuzeblaadje zei

Ik zal zo even bij Gerda gaan kijken en neem me niet kwalijk dat ik moet lachen om jouw woordje "lief". Moet daarbij nl. aan een cabaretier hier uit de buurt denken: Herman Finkers! Er was ergens een kindje geboren wat hij heel lelijk vond maar dat kon hij natuurlijk niet tegen de ouders zeggen en daarom antwoorde hij op hun vraag wat hij van het kleintje vond: "wat een lief kindje"! Sindsdien gebruikte hij het woordje lief als hij lelijk bedoelde!

Fijn weekend Yvette!
beuzeblaadje

MariecusBruyn zei

kwaad, lief, lelijk, mooi, opnemen zoals het bedoeld is... Woorden hebben een standaard betekenis, maar als je verder gaat graven, naar wat het met je doet en hoe je je erbij voelt, dan kom je op mooie variaties bij verschillende mensen. Zo heb je mooie en leuke baby's, om maar een voorbeeld te geven. Maar als je baby dan echt leuk is... hoe weet je dan dat ze dat bedoelen?
Communiceren, we leren het vanaf ons eerste levensjaar, maar of we het ooit helemaal onder de knie krijgen.... ik heb er mijn twijfels over.
Gelukkig heb ik veel humor :)

curieuzeneuze zei

iedereen is lief!!

tot ..

het tegendeel bewezen is?

lieflijk weekend, yvette!

assayya zei

wat is lief??:

onbeschadigd zijn, de hardheid van de buitenwereld heeft (nog) geenvat op je, zachtheid, delen, leven vanuit het hart.

just my 2cents:))

adelheid zei

'k Ben aan het broeden op je vraagje, Yvette, en 'k geraak er niet uit... Iemand is lief, wie met een glimlach vanuit de kern van z'n ziel volledig aandacht heeft voor een andere? Moeilijk moeilijk...
"Het is de vraag die ons beweegt, niet het antwoord" werd Rainer Maria Rilke geciteerd op de Dagelijkse Gedachtesite op 20 augustus. 'k Ga hier nog wat bewegen op je vraag :-)

Enne die detailfoto van jouw creatie is prachtig!

hartje zei

zelfs al bedoel je het nog zo goed als iemand het kwaad wil opvatten doet diegene het toch
en net als neusje:
idereen is lief tot het tegendeel bewezen is

elly zei

Ja, precies wat Uvi zegt, want ik bedacht net dat lief zijn soms heel hard over kan komen als je niet begrepen wordt, de andere kant dus van de dingen niet kwaad opnemen. Maar dat betekent ook weer dat je het dan toch misschien anders had kunnen doen. Maar je weet het nooit, waar je goed aan doet.
Dus heeft curieuzeneus helemaal gelijk volgens mij. Maar ja, wie bewijst wat?

gerdaYD zei

Oei, een logje overgeslagen Yvettekelief. Even vlug goedmaken!
Wat is lief?
Lief
Let op: Spelling (deels) uit 1864: [bijvoegelijk naamwoord] en [bijwoord] (...ver, -st), aangenaam, behagelijk; beminnelijk, aardig; innemend; waard, dierbaar; een - meisje; een - vertrekje; dit is mij -, ik ben er blijde om, dit is mij aangenaam; als uw leven u - is, indien gij waarde hecht aan uw leven; onze lieve Heer, God; [bij de roomsch-katholieken] ) onze lieve Vrouwe, de maagd Maria; ei lieve! och, kom! lieve deugd! lieve tijd! (uitroepen van verbazing enz.); lieve-heershaantje, [zeker, zekere] diertje.
~, m. en v. (...ven), minnaar, minnares, geliefde; mijn(e) - (lieve) (waarde); (eertijds.) aan onze lieven en getrouwen, aanhef van de opene brieven der koningen van Frankrijk.
~, o. al wat aangenaam is; - en leed; iets voor - nemen, zich met iets tevreden stellen; vrijster, hij denkt aan zijn - of -je.
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/
Maar je kan het voor jezelf op je eigen manier invullen...