vrijdag 8 augustus 2008

verslaafd aan woorden


Lezen vind ik bijna het heerlijkste wat er bestaat.Lekker met een vilten doek om op de bank even weg van de wereld.Woorden tot je nemen.
Maar woorden kunnen ook gevaarlijk zijn. Ik las bij Krishnamurti over het gevangen zijn in woorden.Waarom woorden voor ons vaak belangrijker zijn dan het gebeuren zelf.Als ik daar over nadenk moet ik aan ruzie denken.Hoe desastreus woorden kunnen zijn die je er tijdens een ruzie uit kan flappen.Meestal gaat het over veel meer dan de aanleiding van de ruzie.Woorden zijn dan snel gezegd en woorden worden vaak verkeerd begrepen. Het gaat nergens meer over of juist over veel meer dan woorden uit kunnen drukken.Geef mij maar de stille woorden uit een prachtig boek.Aan die woorden ben ik verslaafd.

16 opmerkingen:

MariecusBruyn zei

Woorden... je hebt ze in alle maten en soorten, getint, doorzichtig, licht of zwaar, vrolijk en duister of met een dubbele bodem... ze lijken wel te leven en hebben de kracht te doen groeien en bloeien maar ook om te geselen en te doen bloeden...
Ik ben momenteel ook erg "aan de lees" en kan me helemaal verliezen in de woorden die anderen bij elkaar gezocht hebben. Heerlijke verslaving! (als het heerlijke woorden zijn)

Marius zei

Dat lijkt me nou echt een jasje voor mij. Ik ben zeer gewend aan de stilte om mij heen Yvette, aan het luisteren zonder dat er wordt gesproken.
Jet ergste van ruzies is, dat er soms woorden vallen die kant noch wal raken, en nog erger is dat je ze niet kunt deleten en dat ze niet worden vergeten. Soms krijg je ze plots weer voor de voeten geslingerd en als je dan even nadenkt, weet je dat je het zelf bent. Fijn weekend, jij beminnelijke wijsheid.

fontainefleurie zei

stille woorden die je de ruimte geven in je eigen wereld - ik zou daar meer de tijd voor moeten nemen..

Di Mario zei

Woorden zijn heerlijk, maar ik heb ook graag momenten van rust. Doordat ik op mijn werk altijd moet praten wil ik in mijn gewone leventje soms een stukje stiller.
En dan heerlijk even een stukje lezen, nog beter.

Love As Always
Di Mario

curieuzeneuze zei

een pen is machtiger dan een zwaard!

anderszijds ..

kun je je 3 winters warmen aan een goed woord. :-))

morgaine zei

Woorden kunnen ook mooi zijn en lief, maar toch lichaamstaal is vaak mooier, zeker tussen twee mensen die samen zijn en elkander lief hebben :-))))

XXX

han zei

Lezen is leuk maar vaak worden die woorden me te zwaar. ;)
Yep, het is in Santpoort. Die kleuren vegen, gewoon de beweging van de draaimolen. Je moet alleen wel een beetje vaste hand hebben (belichtingstijd van een 1/2 sec zonder statief) bij het maken van dit soort foto's.

Karen zei

Het fijne van lezen vind ik dat ik me er helemaal vrij in voel, niet gehinderd door m'n eigen bestaan (woorden van Elizabeth Gilbert). Maar daar schuilt natuurlijk ook een risico, namelijk dat je vergeet om echt te leven. Hoe het ook zij, ik zou niet zonder boeken kunnen, om de verhalen, maar ook om de kunst van het schrijven.

gerdaYD zei

Daarom ook zijn geschréven woorden soms zo gevaarlijk, lieve Yvette (of het zou, wat jij eigenlijk bedoelt, woorden in een boek moeten zijn). Je mist de lichaamstaal en dan kan je flink misbegrepen worden of het zélf misbegrijpen...

De poëzietoost

Niets is méér jou
hoe je het binnenste naar buiten
brengt, woorden als hemelkristal
in ’t duurste glas schenkt
en dwalingen de weg wijst.

Waar het schrijven op jou klinkt,
drinkt de tafel met genoegen
mee. Geheven letters zijn immers
een dichter dichter
dan dronken.
© Appelboom

kruidje zei

Toch is actief spelen met woorden best wel een uitdaging hoor!!
Maar heb je ooit eens gecomminiceerd met telepathie en het vast houden van de handen? dan komt er zoveel puurheid naar je toe!

Anoniem zei

Hai Yvette!!

Lezen is iets heerlijks: in alle rust even (of langer!) woorden en ideeën tot je laten komen.

Heel leuk om je site te zien!
(Ik was er al eerder maar toen deed 'het bericht plaatsen' het niet).

Over woorden vond ik nog een mooie spreuk:

"Een mens moet zomogelijk elke dag naar een liedje luisteren, een goed gedicht lezen, een mooi schilderij zien en een paar zinnige woorden uiten."

Johann Wolfgang von Goethe
Duits schrijver en dichter (1749-1832)

Veel groetjes en liefs van
Liesbeth

---#---

Mieke zei

Wow wat een gaaf jasje heb je gemaakt Yvette!!

Anoniem zei

Ach ... woorden ... tja ... sommige mensen leven erin. Benauwend en totaal onmogelijk soms. Meestal verwoorden woorden wat je denkt, voelt of anders. En een situatie met ruzie geeft woorden niet altijd waarheidsgetrouw weer. Maar toch, wie zijn wij zonder woorden. De woorden lezen als zinnen geweven, das mooi en rijkelijk 'tijdverdrijf':-))
De stilte is weinigen gegeven. Degene die leven in stilte, lijken de woorden te koesteren. Maar het echte leven gaat langs hen heen soms.
Nou, 'beminnelijke wijheid':-)) je hebt een prachtig weblog!

Anoniem zei

'beminnelijke wijsheid 'natuurlijk.
Al is de verspreking van mij duidend:-)) Maar das een 'onderonsje', met heer Marius:-))

assayya zei

vaak worden woorden geboren uit ego.
die voegen meestal niets toe, beschadigen of laten de waarheid soms niet zien.
woorden uit het hart geboren, hoeven niet gezegd te worden, die spreken hun eigen taal

lillylauma zei

lezen is heerlijk, haalt je weg uit de realiteit. Soms staan er woorden die je in het dagelijks leven zou moeten toepassen, maar dan is het weer makkelijk om in een boek te vluchten en dat niet te hoeven doen...

groetjes,
Lllylauma