maandag 26 mei 2008

begrijpen is liefhebben

Al heel lang weet ik dat ik met boosheid niet kan leven.Het veroorzaakt een onrust,een onzekerheid waar ik iets mee moet doen om verder te kunnen. Ik vroeg me altijd af wat ik fout deed maar dat was niet de goede methode. Ik probeerde angstvallig alles zo te doen dat ik niemand boos zou maken.Nu betrek ik de boosheid niet meer op mezelf maar probeer te begrijpen waar de boosheid van iemand vandaan komt. Dat helpt. Je kan dan dan weer met liefde of mededogen naar degene kijken die boos op je is in plaats van de boel te laten escaleren of gekwetst in je hoekje terug te kruipen.

8 opmerkingen:

kruidje zei

De inzichten zijn ow zo waardevol, want je hoeft daardoor niet meer terug te gaan tot verlies en eenzaamheid.
Prachtig verwoord.

Pets zei

Heel mooi Yf,

Door begrijpen en liefhebben gelijkwaardig te maken aan elkaar kun je door liefde heel veel mogelijk maken.

Onbegrip is onbemind.

En zo zie je maar hoe het een als vanzelf met het ander te maken heeft.
Door het verband te zien kun je het geheel ook weer zien.

Wat een kracht zit hierin.
Heel mooi!

Martine zei

Yvette je spreekt iets aan waar ik juist op dit moment erg mee zit. Ik zal er eens over "wikken en wegen".

Morgaine zei

Begrip is zo belangrijk, al zijn er mensen die denken dat er dan een demon huist in iemand die je moet verwijderen uit naam van Jezus ;-)

Je vind je weg als vanzelf als je even afstand neemt van jezelf en de ander en als een heel ander mens tegen dit soort dingen aan gaat kijken, in feite even uittreden uit jezelf om een ander beeld te kunnen zien wat je bij anderen als vanzelf ziet, en dat werkt ontzettend goed voor mij.

Misschien kun jij er ook iets mee :D

Ik weet dat ik je niet uit hoef te leggen hoe dit werkt en hoe ik dit bedoel ;-)

XXX

klaproos zei

dag yvette,

ik was ook heel boos kortgeleden maar leg het naast me neer, ik kan iemand niet veranderen, maar afstand nemen kan ik wel,
laat ik dat maar doen en doorgaan met wie ik liefheb...
probeer het je maar niet aan te trekken, er zal alstijd wel iemand iets te zeggen hebben over je, tot de dag dat je doodgaat, en zelfs dán....
lekker je eigen koers varen yvette:-)
groetjes
klaproos

MariecusBruyn zei

Wat je hier beschrijft, heb ik ook doorgemaakt. Een ander willen behagen en achteraf met 'de gebakken peren' zitten.
Ik vind het knap van je hoe je het hier beschrijft. Reacties komen op daden van personen, niet op de persoon zelf. Hoekjes zijn niet om in te kruipen, enkel maar om stofnesten uit te halen (grinnik)
Prachtig wat je ons weer laat zien!

Lut zei

Ik vind het moeilijkst als ik het niet helemaal kan begrijpen waarom iemand boos op me is. Dat gebeurt ook Yvette. En soms gaat het dan om erge misverstanden omdat ik zelf misschien niet duidelijk genoeg was en eigenlijk mezelf op zo'n moment misschien ook niet goed begreep. Moeilijk om uit te leggen. Je doet iets of je doet iets net niet, vloekt in jezelf omdat je iets niet kan en iets niet gebeurt wat een ander wél van je verwacht. En achteraf begin je pas te begrijpen hoe je beter gereageerd zou hebben.
Ach ingewikkeld allemaal. Mensen zijn complexe wezens, maar ik ben wél blij dat jij dit even aan haalt. Zo weten we dat we er allemaal wel eens last van hebben als mensen boos zijn en we ze toch proberen te begrijpen.
In wat de anderen hierboven schrijven vind ik ook veel troost.

curieuzeneuze zei

boosheid is een negatieve spiraal.

het is de kunst zo om te gaan met deze negatieve energie, dat je er als het ware bovenuit stijgt en er iets positiefs van maakt!

"De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos terug, glimlach en zij glimlacht ook."